Hej och välkomna till Kacheliba Sub-County Hospital!
 
På sjukhuset finns en vårdavdelning för barn och en för vuxna. Det finns en operationsavdelning för enklare ingrepp, tex kejsarsnitt. Vidare finns det speciella mottagningar för tuberkulos och hiv, sjukdomar som är betydligt vanligare här. Här finns också en specialavdelning för Kala-azar, en allvarlig parasitsjukdom som sprids med sandflugor och som finns just i denna västra del av Kenya.

Den mesta arbetet under dagen sker på öppenvårdsmottagningen. Hit kommer 70-100 patienter dagligen med mer eller mindre akuta åkommor. Majoriteten av patienterna är barn. Vanliga diagnoser är malaria och andra infektioner. Hit kommer också rätt så många skadade i motorcykelolyckor. När patienterna kommer kontrolleras feber, blodtryck och puls. Barnen mäts och vägs. Undernäring är vanligt.
Inne på undersökningsrummet kan det bli trångt. Patienterna är många. Är någon lite mer allvarligt sjuk för den personen ligga kvar i undersökningsrummet för observation medan mottagningen fortsätter med nya patienter.
Som Rotary Doctor är mina uppgifter här bla sk on-the-job-training då jag handleder i det kliniska arbetet i mötet med patienterna. I Kenya är det Clinincal Officers som utför det mesta arbetet på inom sjukvården. De är ett mellanting mellan läkare och sjuksköterska. De är praktiskt ofta duktiga men saknar teoretiska kunskaper, bla om antibiotika. Jag håller också utbildningar för olika grupper av medarbetare. 
 
Hälsar Åsa från Kacheliba